Oioli Gorgonzola dolce D.O.P. 200g
Gorgonzola je světoznámý italský sýr s modrou plísní - Blue cheese -s krátkou a střední dobou zrání, v závislosti na tom jestli pak je "dolce" nebo "spicy". K nejznámějším sýrům s modrou plísní patří Gorgonzola a Roquefort, z českých sýrů pak Niva. Dodnes se některé druhy nechávají v jeskyních zrát. Jeden z nejstarších modrých sýrů je Gorgonzola, vznikl již roku 879.
Vyrábí se z kravského mléka, naočkováním plísněmi z rodu Penicillium Roqueforti; Díky přítomnosti těchto plísní sýr velmi rychle dozrává. Svůj název sýr nese podle města Gorgonzola ležícího na východ od Milána v Lombardiii. Gorgonzola se vyrábí jen v určitých provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona nebo Milano) z mléka pocházejícího od krav chovaných v této oblasti. Mléko nesmí být znečištěno antibiotiky běžně používaných v zemědělství, dezinfekčními prostředky, ani pesticidy.
Během zrání jsou formy sýra perforovány, aby byl usnadněn průchod vzduchu, který umožňuje plísním růst. Varianta "dolce - sladká" je středně aromatická, na rozdíl od varianty "piccante - pikantní", která zraje déle.
U sladké varianty je to nejméně 50 dnů, u pikantní varianty minimálně 80 - 180 dnů. Kůrka je zvrásněná, vlhká, s přítomností plísní slámové barvy, přecházející až do barvy červeno - oranžové. Ve variantě "dolce" je těsto krémové, bílé nebo slonovinové barvy s klasickými modrozelenými pruhy plísně.
U varianty "piccante" je těsto drobivé, slonovinové barvy s hustými modrozelenými pruhy plísně. Má válcovitý tvar o průměru 20 - 32 cm s minimální výškou 13 cm. Hmotnost se může lišit - od 8 do 13 kg.
ODESÍLÁME V TERMOOBALU.
.
SPECIFIKACE
Hmotnost: | 200g |
Složení: | mléko, sůl, telecí syřidlo, vybrané fermenty a Suspenze: Penicillium roqueforti |
Alergeny: | Mléko |
Gorgonzola je světoznámý italský sýr s modrou plísní - Blue cheese -s krátkou a střední dobou zrání, v závislosti na tom jestli pak je "dolce" nebo "spicy". K nejznámějším sýrům s modrou plísní patří Gorgonzola a Roquefort, z českých sýrů pak Niva. Dodnes se některé druhy nechávají v jeskyních zrát. Jeden z nejstarších modrých sýrů je Gorgonzola, vznikl již roku 879.
Vyrábí se z kravského mléka, naočkováním plísněmi z rodu Penicillium Roqueforti; Díky přítomnosti těchto plísní sýr velmi rychle dozrává. Svůj název sýr nese podle města Gorgonzola ležícího na východ od Milána v Lombardiii. Gorgonzola se vyrábí jen v určitých provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona nebo Milano) z mléka pocházejícího od krav chovaných v této oblasti. Mléko nesmí být znečištěno antibiotiky běžně používaných v zemědělství, dezinfekčními prostředky, ani pesticidy.
Během zrání jsou formy sýra perforovány, aby byl usnadněn průchod vzduchu, který umožňuje plísním růst. Varianta "dolce - sladká" je středně aromatická, na rozdíl od varianty "piccante - pikantní", která zraje déle.
U sladké varianty je to nejméně 50 dnů, u pikantní varianty minimálně 80 - 180 dnů. Kůrka je zvrásněná, vlhká, s přítomností plísní slámové barvy, přecházející až do barvy červeno - oranžové. Ve variantě "dolce" je těsto krémové, bílé nebo slonovinové barvy s klasickými modrozelenými pruhy plísně.
U varianty "piccante" je těsto drobivé, slonovinové barvy s hustými modrozelenými pruhy plísně. Má válcovitý tvar o průměru 20 - 32 cm s minimální výškou 13 cm. Hmotnost se může lišit - od 8 do 13 kg.
ODESÍLÁME V TERMOOBALU.
.